Miljöhuset
Detaljerad information om återvinning generellt finner du på www.affarsverken.se/atervinningsplatser/sorteringsguide/
I miljöhuset finns uppsamlingskärl för följande förpackningar:
- Glasflaskor – olika kärl för färgat och ofärgat glas (dricksglas och krossat glas sorteras som deponi)
- Pappersförpackningar – ursköljda, torra och vikta
- Plastförpackningar – obs endast förpackningar och frigolit, delade i mindre bitar (inte diskborste, tandborste eller skålar i plast som är brännbart)
- Metall – mindre plåtburkar, kaviartuber och liknande med plastkork, kapsyler, folie och helt tömda sprayflaskor av metall
- Wellpapp – wellpapp och stora kartonger som är plattade
Det finns också kärl för:
- Tidningar – tidningar, reklamblad, almanackor, broschyrer, papper och pocketböcker (inbunden bok och pärmar är brännbart)
- Deponi – enbart mindre saker som t ex porslin, krukor, glasögon och keramik
- Batterier – batterier till ficklampor, hörapparater, fjärrkontroller m.m. (ej mobilbatterier, de sorteras som elavfall)
- Elskrot – mindre el-apparater som brödrost, kaffebryggare, micro, strykjärn m.m.
- Glödlampor
- Lysrör
Det är absolut förbjudet att lämna saker på golvet eller hänga på kärlen. Det faller på varje medlems ansvar att källsortera i de kärl som tillhandahålls av föreningen och att forsla bort övriga sopor till kommunens miljöstation, Mältan i Bubbetorp.
Miljöhuset är inte till för bråte vid renovering eller när du rensar vid flytt från föreningen, allt sådant ska lämnas på Mältan. Där finns ett återbrukstält som tar emot användbara saker.
Kompost
Varje trappuppgång har även en egen behållare för komposterbart avfall. Kompostpåsar finns att hämta i Miljöhuset.
Brännbart
Övriga hushållssopor, såsom mjukt papper (dock inte tidningar!), kuvert, mjukplast, blöjor, kattsand mm sorteras som brännbart och läggs i förslutna påsar i container för brännbart (intill busshållplatsen). Mindre leksaker av plast, vattenkannor, plastborstar, skålar av plast och inbundna böcker är brännbart.
Obs! Kartonger får inte läggas i containern för Brännbart. Sådant ska sorteras i kärl för Hårda pappersförpackningar alternativt Wellpapp.
Container – 1 gång per år
Miljöhuset är inte avsett för stora saker, t ex möbler, TV/data-skärmar, större speglar, strykbrädor med mera eller miljöfarligt avfall. Sådant skall lämnas till någon av kommunens miljöstationer.
En gång per år ställer föreningen upp en container där tillfälle ges att slänga större brännbara sopor som blivit liggande på vind eller i källare. Där får man inte kasta gamla däck, elapparater eller miljöfarligt avfall.
Övrig information
Vi kan också nämna att det finns containrar uppställda för allmänheten vid Långöbron, som även vi kan använda.
Källsortering utgör en självklar grund i föreningens miljöarbete. För detta ändamål har föreningen ett miljöhus centralt placerad på föreningens mark som vi delar med grannföreningen Aspen. Även i våra lägenheter skall miljöhänsyn beaktas då medlem, eller entreprenör som anlitas av medlem, utför förbättringar eller mindre reparationer. Gammal miljöfarlig utrustning, som material, färg och kemikalier skall lämnas in till miljöstation för destruktion. För en sund boendemiljö och ur ett attraktivt samt värdehöjande perspektiv, skall endast miljömärkt utrustning, material och färg användas. Styrelsen tar också ansvar i miljöfrågan. Vid utarbetande av entreprenader och i samband med anbudsgivning ställer vi krav på miljökonsekvensanalys. Varje entreprenör som utför arbete på våra fastigheter åläggs att följa normer och regler som ställs. Entreprenaden måste också innehålla en miljöplan.
Utöver detta genomsyrar miljöhänsyn allt arbete och alla åtgärder som styrelsen beslutar. Föreningen har med hjälp av Riksbyggen i Karlskrona, antagit en miljöpolicy som utarbetats av Riksbyggen centralt.